Historie

Dromen zijn er om waar te maken…

Bij Ropes & Running draait het allemaal om sport en passie. Er waren dromen van een prachtig buitensportterrein waar alle sportievelingen uit Dinxperlo, De Heurne en zelfs ver daarbuiten welkom zouden zijn. Het idee was om een plek te creëren waar iedereen samen kon komen, ongeacht hun achtergrond, om samen te sporten en plezier te hebben.

Hoe het begon

In het begin van de jaren ’90 traint een sportieve en creatieve optimist samen met een kleine groep medesportievelingen. Hun trainingsgebied bevindt zich in en rondom het Engbergse Bos, ook bekend als het prachtige natuurgebied Engbergen, dat ligt tussen Gendringen, Ulft en Voorst. Het survivalvirus heeft de groep in zijn greep.

De gedreven trainer is Herbert Luimes uit Dinxperlo. In 1994 heeft hij de leiding overgenomen van een survivaltrainingsgroep die eerder wordt geleid door Marcel Giezen. Onder Herberts leiding sluiten steeds meer enthousiastelingen uit de wijde omgeving zich aan.

Wekelijks survivalritueel

Als uitvalsbasis dient Atletiekvereniging Atletico ’73 Ulft. Op donderdagavond hangen de sporters een flinke bos touwen om hun schouders om vervolgens in stevig tempo met z’n allen richting de heuvels van Engbergen te gaan. Daar aangekomen worden razendsnel apenhangen en swing-overs tussen een paar bomen gespannen, soms zelfs bovenop de bult.

Ze maken ook dankbaar gebruik van andere natuurlijke hindernissen. Ze klimmen onderlangs de brug over de Engbergseweg, zwieren over en onderdoor de boogbrug bij het hertenkamp en rennen op en neer over de traptreden van het Openluchttheater tot ze helemaal kapot zijn.

Door een deal met Atletico mogen kleedkamers en douches van de vereniging gebruikt worden. ‘Voor wat hoort wat’, dus na afloop van de training is er sprake van actieve ondersteuning van de kantine en genieten van een drankje. Een perfecte combinatie van sporten en gezelligheid.

Creatief met hindernissen

Omdat Herbert een eigen stuk bos bezit, het Veenbos in De Heurne, gebeuren daar supercreatieve dingen. Er worden allerlei hindernissen opgehangen en vanaf 1998 zijn er wekelijkse trainingsrondjes in De Heurne waarneembaar.

In 2000 groeit de trainingsgroep, want er komt een jeugdgroep bij op zondagmorgen.

In de wintermaanden blijft het terrein van Atletico in Ulft voor senioren hun toevluchtsoord. Daar wordt rondom de atletiekbaan ook een soort survivalparcours gebouwd met touwen, tonnen, klossen, banden en nog veel meer. Het wordt steeds uitdagender.

Zomers lekker in het Veenbos en in de wintermaanden volle bak in Ulft. Het zijn prachtige tijden!

Ondertussen groeit de trainingsgroep in het Veenbos uit zijn survivaljasje. Ook het aantal kinderen dat meedoet wordt groter. Hun trainingstoekomst moet worden veiliggesteld. Maar hoe?

Plannen maken

Een aantal mensen steekt de koppen bij elkaar en gaat in gesprek met Gemeente Aalten. Hun missie? Een ideale trainingslocatie ergens in Dinxperlo/Aalten. Want zo’n grote groep enthousiaste sporters mag niet uit elkaar vallen.

Oprichting Ropes&Running

Op 14 oktober 2005 wordt Survivalsportvereniging Ropes&Running officieel opgericht.

Het oprichtingsbestuur bestaat uit Joost Geuijen (voorzitter), Joop te Beest (penningmeester) en Wilma Hoftijzer (secretaris). Daarnaast is Sicco van Bolhuis algemeen bestuurslid en staat Carel Coenen (de naamgever van Ropes&Running) het bestuur bij met raad en daad.

De gesprekken met Gemeente Aalten worden voortgezet.

In de beginjaren moet de vereniging improviseren als het gaat om trainingslocaties voor zowel jeugd- als seniorentraining. De jeugd traint zelfs nog een tijd in een particulier bosperceel, aangeboden door ouders. Maar tussen 2008 en 2010 krijgt Ropes&Running geleidelijk aan een vaste trainingsplek in het Bargerbos. Deze locatie is eigendom van buitensportbedrijf Try Out van Herbert Luimes.

Ropes&Running en Try Out sluiten een overeenkomst, waardoor de vereniging een definitieve thuisbasis krijgt om te trainen.

Ropes&Running anno 2023

De vereniging heeft de laatste jaren enorme vooruitgang geboekt en zich verder geprofessionaliseerd. Er is herkenbare clubkleding en wij werken met gecertificeerde trainers.

Er zijn allerlei trainingsmogelijkheden en -momenten, zelfs bootcamp is toegevoegd. Hierdoor zijn wij uitgegroeid tot een van de grootste survivalverenigingen in Nederland. En wat het nog specialer maakt, is ook een flink aantal Duitse leden, waardoor wij zelfs een internationaal tintje hebben.

Survivalsportvereniging Ropes&Running is ontzettend blij dat wij een thuisbasis hebben op zo'n prachtige locatie in De Heurne/Dinxperlo. Met een gestage groei van het ledenaantal tot meer dan 500 in 2023, waarvan zo'n 180 leden onder de 18 jaar, is het duidelijk dat sportievelingen van alle leeftijden ervan genieten om hier deel van uit te maken.

Het is gewoon geweldig om te zien hoe dromen werkelijkheid zijn geworden.

augustus 2023, Wilma Hoftijzer

Historie 1

Contactinformatie

Trainingslocatie:

Bargerbos

Bargerdijk 2, 7095 CK de Heurne


Mail:

secretariaatrr@gmail.com