Survivalsportvereniging Ropes&Running
Vertrouwenspersonen
Evelien Pelupessy, vertrouwenspersoon , mailadres: El.pelupessy@me.com
Sporten doe je voor je plezier, Ropes&Running wil iedereen de mogelijkheid bieden te genieten van sport. Een vereniging waarin iedereen zich thuis kan voelen, ongeacht de sportcapaciteiten en culturele achtergrond. Wij willen een actieve en sportieve vereniging zijn die op basis van goede ontwikkelingsmogelijkheden voor de leden herkend wordt als een aantrekkelijke club.
Ropes&Running is een vereniging, waarin veel goed gebeurt, maar waarbinnen het ook kan voorkomen, dat (jeugd) leden zich even helemaal niet thuis voelen of met een probleem rondlopen. Hoe goed je ook probeert het te voorkomen, binnen elke sportvereniging kunnen vroeg of laat gevallen van intimidatie ontstaan.
Wat is intimidatie?
Intimidatie is elk ongewenst gedrag, waarin in ieder geval de volgende begrippen passen: pesten, (seksueel) machtsmisbruik en discriminatie. Op zich laten alle genoemde begrippen zich niet exact definiëren. Waar het om gaat is het welbevinden van personen.
Intimidatie:
Discriminatie
Discriminatie wordt in wet- en regelgeving wel uitvoerig benoemd. Men mag niemand discrimineren op grond van ras, huidskleur, geslacht, hetero- of homoseksuele geaardheid, taal, godsdienst, politieke of andere overtuiging, nationale of maatschappelijke afkomst, eigendom, geboorte of andere status. Frustraties ontstaan echter meestal door de subtielere vormen van intimidatie, bijvoorbeeld iemand constant alleen maar het vuile werk laten doen.
Pesten
Voor de één de zogenaamde ‘onschuldige’ geintjes en discriminerende grappen, voor de ander psychisch terrorisme. Enkele voorbeelden van ‘pesten’ zijn kwaad spreken over iemand achter zijn rug om, laatdunkende blikken en gebaren, oogcontact weigeren of vermijden, behandelen als lucht en verspreiden van valse geruchten over iemand.
Al deze gedragingen kunnen tot gevolg hebben dat het slachtoffer zich hopeloos gefrustreerd voelt.
(Seksueel) machtsmisbruik
Het is voor iedereen duidelijk dat ook seksistische en seksuele opmerkingen en gedrag niet in een relatie thuis horen. Het probleem is echter dat degenen die zich aan dergelijke opmerkingen schuldig maken, zich zelden bewust zijn van de schade die ze daarmee aanrichten. Men denkt er gewoon niet bij na of zien het gedrag slechts als onschuldige activiteiten. Van een arm over de schouder tot een ‘schuine’ opmerking aan de bar: het gaat erom hoe de ontvanger het opvat.
Het vertrouwenspersoon profiel.
De vertrouwenspersoon voldoet aan de volgende eigenschappen:
Werkwijze
Het bestaan van een vertrouwenspersoon wordt onder de aandacht gebracht van de leden door;
Status binnen de vereniging
De vertrouwenspersonen vallen onder rechtstreekse verantwoordelijkheid van het bestuur.